Czynniki ryzyka

Rate this post

Na wrzody żołądka lub dwunastnicy choruje blisko 60% populacji na całym świecie. Obecnie jest to najczęściej występująca choroba przewodu pokarmowego – na szczęście całkowicie wyleczalna chociaż prawdą jest, że lubi nawracać. Jeszcze do niedawna uznawano chorobę wrzodową za dolegliwość, na którą cierpią jedynie dorośli, dzisiaj wiadomo już, że schorzeniem mogą być obarczone również kilkuletnie dzieci.

Tak naprawdę nie istnieje złoty środek, którym pozwoliły zapobiec pojawieniu się wrzodów. Istnieje natomiast kilka czynników ryzyka, które eliminowane z naszego życia pozwolą cieszyć się zdrowiem przez długie lata. Trzeba przy tym zauważyć, że nierzadko przyczynami pojawienia wrzodów są czynniki, na które absolutnie nie mamy niestety wpływu.

Płeć

Wylicza się, iż na wrzody, przede wszystkim żołądka częściej chorują mężczyźni i to aż trzykrotnie. Tak naprawdę jednak zarówno kobiety jak i mężczyźni są narażeni na ryzyko wystąpienia schorzenia w podobnym stopniu.

Wiek

Według statystyk najczęściej na wrzody cierpią osoby, które ukończyły już 40 rok życia natomiast badania wykazują, że niewielki odsetek pacjentów to osoby młode, w wieku 20-25 lat a nawet kilkuletnie dzieci.

Czynniki genetyczne

W zachorowalności na chorobę wrzodową dużą rolę odgrywają czynniki genetyczne. Krewni osób, które zmagają się bądź zmagały z tym schorzeniem są kilkakrotnie bardziej narażone na pojawienie się choroby u nich samych.

Kolejny aspekt to grupa krwi – udowodniono, że bardziej narażone na pojawienie się wrzodów żołądka bądź dwunastnicy są osoby o grupie krwi „0”. Wpływ na schorzenie ma mieć także brak umiejętności wydzielania antygenów grupowych krwi do płynów ustrojowych.

Bakteria Helicobacter pylori

To najczęściej wymieniany powód powstania wrzodów. Jest przyczyną nawet 90% wrzodów powstałych na dwunastnicy i blisko 70% w żołądku.

Bakterią najłatwiej zarazić się droga pokarmową (poprzez nieprzestrzeganie warunków sanitarnych, niemycie owoców czy warzyw bądź picie skażonej wody) i warto wspomnieć, że jej posiadaczami jest ponad połowa populacji. Nie oznacza to oczywiście, że każdy zarażony cierpi na chorobę wrzodową.

Pory roku

Zauważono, iż wrzody nasilają się bądź w ogóle pojawiają najczęściej wiosną i jesienią. Tak naprawdę nie znaleziono jeszcze dokładnej przyczyny i zależności pomiędzy chorobą a porą roku. Niektórzy zauważają, że wpływ na to mogą mieć hormony, inni wspominają o gwałtownych zmianach temperatur a jeszcze inni jako powód podają zmianę diety na produkty sezonowe, które powodują nadmierne wydzielanie kwasu solnego, odpowiedzialnego w dużej mierze za powstanie wrzodów.

Dieta

Nieprawidłowa, która sprzyja powstawaniu wrzodów to przede wszystkim ta nieregularna. Rzadkie a obfite przyjmowanie posiłków, produkty pozbawione witamin i wartości odżywczych czy te, które powodują nadmierną produkcję kwasów żołądkowych są oczywiście niewskazane. Wrzody pojawiają się także z wyniku spożywania zbyt dużej ilości pikantnych przypraw czy nadmiernej ilości spożywanych surowych owoców i warzyw (niektórych gatunków). Niekorzystnie na błonę śluzową żołądka czy dwunastnicy wpływa także picie alkoholu i kawy. Winowajcą może być także nałóg tytoniowy.

Wskazania dotyczące diety należą do tych czynników ryzyka, które z łatwością można zastosować w codziennym życiu, unikając tym samym możliwych przyczyn powstania tego niekomfortowego schorzenia.

Zły tryb życia

Udowodniono również, że dużym czynnikiem ryzyka może być przewlekłe napięcie nerwowe i przemęczenie – w ich wyniku żołądek zostaje osłabiony a proces wytwarzania kwasów zostaje zaburzony.

6 komentarzy

wikaristkaKwiecień 24th, 2014 at 12:33 am

najgorsze jest w tym wszystkim to, że tak naprawdę nie ma sposobu na uniknięcie wrzodów a to paskudztwo jest takie uciążliwe i niebezpieczne. Walczę z nimi od paru lat.

GAL...Kwiecień 24th, 2014 at 6:27 am

heh, nie spodziewałem się że nawet coś takiego jak pory roku mogą mieć wpływ na powstawanie wrzodów

ktośKwiecień 27th, 2014 at 8:45 am

a ja myślałem, że to złe jedzenie wpływa na ich powstawanie. nigdy bym nie wpadł na to, że stres czy przemęczenie też może być ich przyczyną. naprawdę cenny poradnik – dzięki. Będę tu częstym gościem

MaGdAottoMaj 5th, 2014 at 10:49 pm

Czyli choroba może być dziedziczna? Tego najbardziej się boję, bo widzę jak się męczy mój tato i brat 🙁

jaka jednaMaj 27th, 2014 at 9:00 am

Ciekawe dlaczego to faceci chorują częściej? Czyżby jedli więcej schaboszczaków i smażonych frytek?A może pija więcej alkoholu? Bo nie sądze, żeby raczyli się cytrusami, które wzmagaja produkcję kwasów w żołądku hihi

do jaka jednaCzerwiec 15th, 2014 at 10:21 pm

hahahaaha dobre. Masz rację bo pewnie od gorzały i schabowych. Oczywiście to z przymrużeniem oka, bo wydaje mi się, że po prostu ich organizm jest mniej odporny albo choroba wynika z samej budowy anatomicznej

Napisz komentarz

Twój komentarz