Dieta przy grypie żołądkowej

5 (100%) 3 votes

Grypa żołądkowa to choroba, która z pewnością choć raz w życiu dotknęła każdego z nas. Niestety, nie ma skutecznego leku na tę chorobę. Należy pamiętać, że dieta przy grypie żołądkowej jest najważniejsza, z tego powodu powinniśmy przede wszystkim uważać na to, co jemy podczas choroby. Zatem co jeść przy grypie żołądkowej?

Grypa jelitowa, popularnie nazywana też jelitówką, to dość powszechna choroba, na którą z pewnością chorował każdy z nas. Niestety bardzo łatwo się nią zarazić, ponieważ jej wirusy przenoszą się drogą kropelkową, a także możemy się zarazić tego typu grypą przez skórę. Zatem co robić, jeżeli już zachorowaliśmy?

Jak zminimalizować skutki grypy żołądkowej

Powinniśmy mieć świadomość, że do tej pory nie wynaleziono odpowiedniego leku na grypę żołądkową. Niestety nie zakupimy w aptece odpowiedniego medykamentu, który pozwoli nam na szybki powrót do zdrowia. Jedynym rozwiązaniem podczas grypy jelitowej jest prowadzenie odpowiedniej diety. Zatem jakie powinniśmy spożywać jedzenie podczas choroby?

Bardzo wielu specjalistów radzi, aby w pierwszym etapie choroby nie spożywać praktycznie niczego. Należy prowadzić tak zwaną głodówkę, ponieważ spożywanie większej ilości pokarmów może jedynie potęgować wymioty oraz biegunkę. Nie jest to zły pomysł, jeżeli chory bardzo ciężko znosi chorobę. Jednak jeżeli sytuacja nie jest tak ciężka, warto systematycznie spożywać nawet niewielkie ilości pokarmu, aby nie opaść całkowicie z sił. W tym przypadku najlepszym rozwiązaniem jest sucha bułka lub też sucharki. A co z kolejnymi dniami choroby?

Przede wszystkim spożywanie pokarmów jest uzależnione od stanu chorego. Jeżeli przykładowo choroba przebiega łagodnie i już w drugim dniu czujemy się lepiej, możemy zacząć wprowadzać do swojej diety łagodne pokarmy. Jednak jeśli nie czujemy się najlepiej, należy z tym zaczekać. Zazwyczaj drugi oraz trzeci dzień choroby to czas, gdy nasz organizm powoli pokonuje rotawirusy, które są odpowiedzialne za powstanie grypy żołądkowej. W tych dniach do swojej diety możemy wprowadzić różnego rodzaju kleiki oraz gotowany ryż. Jednak dopiero wtedy, gdy biegunka ustąpi (więcej w tym temacie tutaj: http://grypazoladkowa.net.pl/).

Kolejne dni choroby powinny przynieść poprawę, jeżeli tylko będziemy przestrzegać odpowiedniej diety. Również ważne jest, aby od razu, gdy poczujemy się lepiej, nie spożywać ciężkostrawnych potraw, a także obfitych posiłków. Jedzenie przy grypie żołądkowej jest bardzo ważne i powinniśmy uważać na to co jemy, nawet tydzień po chorobie. Należy stopniowo przyzwyczajać swój organizm do nowych potraw, aby choroba nie powróciła. Dzięki temu każdego dnia będziemy czuć się lepiej.

Grypa żołądkowa, popularnie zwana też grypą jelitową lub też jelitówką może stać się problemem każdego z nas. Przenosi się zarówno drogą kropelkową, jak i również wirusy tej choroby mogą przedostać się przez skórę pacjenta. Z tego powodu bardzo łatwo się nią zarazić. Zatem jeżeli już dojdzie do zakażenia, powinniśmy wiedzieć, w jaki sposób postępować. Przede wszystkim należy prowadzić odpowiednią dietę, ponieważ dzięki niej możemy bardzo szybko powrócić do zdrowia.

2 komentarze

MartaStyczeń 12th, 2018 at 3:17 pm

Grypa jelitowa to u mnie zawsze ta sama masakra. Przez 3 dni nie tknę niczego i żadne złote rady o ryżowych kleikach nie przekonają mnie, żebym wzięła do ust cokolwiek innego niż wodę i to niegazowaną i małymi łyczkami. Dopiero dzień, nawet dwa dni po objawach zaczynam mieć apetyt, ale wtedy żadna dieta nie obowiązuje, bo grypa jelitowa minęła.

policjaStyczeń 15th, 2018 at 10:40 am

Najważniejsze jest dobre nawadnianie. Trzeba pić jak najwięcej, jak najczęściej i nie byle co. Wtedy grypa żołądkowa skończy się po prostu szybciej. A jak ktoś ma jakieś wątpliwości, to niech sobie tutaj poczyta: http://grypazoladkowa.net.pl/grypa/co-pic-przy-grypie-zoladkowej/

Napisz komentarz

Twój komentarz